velikonoční dobroty

3 tipy na chutné velikonoční dobroty

Hledáte inspiraci na velikonoční dobroty a nenarazili jste na nic kloudného? Nechte se inspirovat dnešním příspěvkem, který vám ukáže, kde všude se dá pohrát, aby ani pohoštění nebylo všední. 

Nevšední mazanec

Jeho příprava není nikterak složitá. Máte oblíbený recept na přípravu mazance? Pak si jen pořiďte malou formu a zapojte fantazii, aby byl výsledek unikátní.

Přísady pro jednoduchý recept: 250 g polohrubé mouky, 70 g másla, 50 g cukru, 200 – 250 ml mléka, 100 ml rumu, 20 g kvasnic, 3 žloutky, rozinky, špetka soli. 

Na ozdobu: vejce na potření, rozinky, mandle.

Příprava: Rozinky se naloží do rumu. Mezitím prosátou mouku smíchejte s cukrem (zhruba 35 g), žloutky a solí. Připravte kvásek. Po jeho nakynutí jej přidejte k mouce s ostatními ingrediencemi a přidejte zbylé mléko a rozpuštěné vlažné máslo. Rozinky zceďte a přimíchejte je do těsta, které vypracujte, aby bylo hladké. Poté těsto nechte kynout zhruba 40 minut na teplém místě. Nezapomeňte ho přikrýt utěrkou. Těsto ještě jednou propracujte a udělejte z něj bochánek, který ještě na 20 minut nechte kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 160 stupňů. Než dáte mazanec do trouby, potřete jej rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlemi nakrájenými na plátky. Doba pečení je zhruba 1/2 hodiny.  

Příprava kvásku: V misce smíchejte část vlažného mléka, přidejte zbývajících 15 g cukru a kvasnice. 

Tip: jestliže chcete letos udělat netradiční mazanec, místo potření vejcem jej polijte polevou a ozdobte sypáním. Výsledný efekt bude k nezaplacení. 

Velikonoční pečivo z linecného těsta

Kdo by neznal oblíbené vánoční cukroví z lineckého těsta? Své uplatnění najde i o Velikonocích. S trochou přísad navíc, které jsou na ozdobu, vykouzlíte velikonoční atmosféru i s vánočním pečivem. 

Přísady pro jednoduchý recept: 600 g hladké mouky, 400 g másla nebo Hery, 200 g moučkového cukru, 4 žloutky. 

Na ozdobu: rozinky, mandle, cukrové krystaly (možno zakoupit v různých barevných odstínech), čokoládové (i různobarevné) sypání a další. 

Příprava: Vše důkladně promíchejte, dokud se jednotlivé složky nespojí, uložte do lednice na 1-2 dny, aby těsto mělo krásné aroma a poté se může začít péct. K dostání je velké množství velikonočních vykrajovátek, které můžete použít. 

Velikonoční perníčky

Aby vaše perníčky byly co nejvíce měkké, je dobré těsto udělat s dostatečným předstihem. Týden až dva jsou ideální. 

Přísady pro jednoduchý recept: 400 g hladké mouky, 75 g Hery, 2 vejce, 140 g práškového cukru, 2 lžíce medu, 1 kávová lžíce jedlé sody, koření do perníčků.

Na ozdobu: čokoládová poleva, cukrová poleva, tubičky na zdobení cukroví.

Příprava: Opět vše pořádně promíchejte, aby se přísady spojily, uložte do lednice na 1-2 týdny. I zde je možné použít různá vykrajovátka s velikonočními motivy.